O meni

Moje ime je Dubravka i moja želja da budem potpuno svoja i slobodna u svom stvaralaštvu, vodila me je ka ostvarenju sna koji danas živim kroz svoj brend Dulsineja. Rođena 1989. u Požegi, u porodici u kojoj mi je odrastanje dalo mnogo prostora za istraživanje sveta u sebi i oko sebe, želja o nečem umetničkom i samo mojem, rasla je zajedno sa mnom. Nakon završenih studija 2012. na Fakultetu za kulturu i medije, na odseku novinarstvno, pisanje za online magazine usmeravalo je moju pažnju ka dizajnu, umetnosti i kreativnim ličnostima. Nisam želela da pišem koliko sam želela da stvaram. Od grafickih radionica, kurseva fotografije i škola crtanja, stigla sam do drevne tehnike slikanja na svili, gde sam zastala i stvorila svoju viziju. Tako je nastala prva svilena marama, tako je nastao brend.

Dok je Dulsineja stasavala zajedno sa mnom, upisala sam osnovne studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za dizajn tekstila. Do 2019. kada sam diplomirala, želja da uz ručno oslikane svilene marame pravim šešire nije me napuštala. Iako nisam imala porodičnu tradiciju izrade šešira iza sebe, pa samim tim ni priliku da me neko uvede u tajne ovog zanata, imala sam želju i znala sam da je ona sasvim dovoljna. Nagrada iz fonda FPU – Iva Vrinjanin, za najbolje ostvarenje iz oblasti tekstila(školska 2018-2019), bila je podsticaj više da verujem svom talentu i da ću pronaći najbolji način da ga iskažem. Par meseci kasnije, retki drveni kalupi za izradu šešira, koje su nekada pravili veliki majstori svog zanata, pronašli su put do mene.

Učeći osnovne tehnike i upoznavajući se sa tradicionalnim postupkom pravljenja šešira, Dulsineja postaje za mene nešto više. To je priča o viziji, upornosti i zanatu koji negujem i čuvam od zaborava. Ona prerasta u odraz mog unutrašnjeg sveta gde je umetnost način života i moj večiti put ka sebi.

dubravka-potpis

O brendu

Dulsineja je nastala sa idejom da unese umetnost u svakodnevni život žena koje menjaju svet. Kao čuvar zanata koji je bio prisutan vekovima, a počeo je nestajati, Dulsineja predstavlja spoj tradicionalne izrade, vanvremenskog umetničkog izraza i inspiracije koja stvara kulturu nošenja šešira neopterećenu modom i trendovima.

Posmatrajući estetiku odevanja žene na jedan uzvišeniji način, koji je čini nežnom i ljupkom, ona podstiče kreativnost izražavanja kod onih koje se za nju odluče. Tako ženstvena i romantična, ona podseća da je elegancija odraz naše unutrašnje mudrosti, koja nam u svakom vremenu daje slobodu da živimo život po svojoj meri.

Ko je Dulsineja?

Naziv brenda Dulsineja vezan je za jedinstven lik u španskoj književnosti. Reč je o Don Kihotovom idealu žene i nestvarnom ženskom biću koje živi između jave i sna. Ona je stvorena od mašte i snova o večnoj ljubavi. Za Dulsineju sam prvi put čula od svoje majke koja je nekada imala običaj da me tako zove, a vremenom je ta zaštitnica Don Kihotovog srca postala i moja.

U poslednjih 6 godina koliko Dulsineja postoji, pokazalo se da je ona nešto svevremeno što obitava u svakome od nas. Ona je, baš kao i svi mi, deo jednog vremena, jedne kulture. Podseća nas da svi imamo izbor da delujemo u skladu sa svojim vrednostima, da se ne uklapamo u nametnuto, da imamo izbor da živimo u vremenu u kom želimo, da se oblačimo u skladu sa tim, da budemo nesavršeni ali svoji.